Când fac scăricică de porc/costițe de porc la cuptor nu folosesc mereu aceeași rețetă, dar, în principal, pașii sunt cam aceeași. Orice rețetă de costițe la cuptor începe cu niște coaste condimentate bine, bine, puse într-o tavă și acoperit-o cu staniol. Se gătesc încet încet, cam 2h 30, la foc mic, apoi iau folia și le mai las cam 30 de min la o temperatură mai mare sau mai puțin, dacă folosesc un sos ce se poate arde. Câteodată le mai dau cu sos să se caramelizeze, câteodată le gătesc în bere, însă de data asta am folosit un amestec lipicios de sos de soia delicios pentru aceste coaste glazurate.
Gătite așa, carnea devine foarte fragedă, cade de pe os. Aromele sunt dulci-sărate, foarte umami iar la final presar susan și ceapă verde proaspătă. Am servit cu un orez jasmine cu oțet de orez și ceapă verde. E minunat de aromat și fresh orezul așa, doar amestecat cu puțin oțet de orez și o legătură de ceapă verde. Merge perfect cu carnea grasă.
Am făcut rețeta aceasta și cu costițe gata marinate, câteodată doar așa găsesc dar și cu un amestec de condimente făcut de mine. De obicei folosesc un amestec de sare, piper, paprika afumată, paprika dulce, chimion, usturoi granulat, mai pun și amestecuri gata preparate pentru grătare, depinde de ce gusturi vă plac. Ungeți costițele când le cumpărați din plin cu condimente și lăsațile în frigider până când le gătiți. De data asta am folosit și chili flakes.
INGREDIENTE: pt 2 persoane
- o bucată scăricică de porc, apx. 800 g (poate fi și gata marinată)
- o legătură ceapă verde
- o lingură semințe de susan
- amestec condimente pentru costițe
- 3 linguri de lichid (poate fi whiskey, suc de mere, bere, vin, apă)
- pentru sos: 100 ml sos de soia
- o lingură de miere
- 2 linguri oțet de orez
- 2 lingurițe ulei de susan
- 2 linguri de Sriracha (sos de ardei iuți)
- 3 căței de usturoi
MOD PREPARARE:
- Se condimentează costițele cu amestecul de condimente. Se lasă la frigider până când vor fi folosite. Puteți să condimentați și fix înainte de a le găti dacă nu aveți timp.
- Se preîncălzește cuptorul la 150 grade Celsius.
- Coastele se pun pe o folie de aluminiu, se adaugă 3 linguri de lichid și se închide folia, formând un pachețel.
- Se pun pe o tavă și se pun în cuptor pentru aproximativ 2h 30 min.
- Între timp pregătim sosul. Într-o tigaie se pun toate ingredientele, 100 ml sos de soia, o lingură de miere, 2 linguri oțet de orez, 2 linguri oțet de susan, 2 linguri sos Sriracha și 3 căței de usturoi tăiați mărunt. Se amestecă și se pune la foc mediu pentru aproximativ 5 min până când se îngroașă sosul.
- După cele 2h 30 de min, se desface folia și se mărește temperatura cuptorului la 200 grade Celsius.
- Se ung cu jumătate din sos și se pun înapoi în cuptor pt 5 min.
- Se ung din nou cu restul sosului și se mai țin în cuptor încă 5 min.
- Se scot din cuptor și se presară cu susan și partea verde de la codițele de ceapă.
- Se servește cu orez cu ceapă verde și oțet de orez.
Poftă bună!