Pranz

Cotlet de porc si piure de cartof dulce – reteta lui Gordon Ramsay

Va propun inca o reteta perfecta de toamna, dar, fiindca mai e mult pana la toamna viitoare, nu ma supar daca o incercati si acum, in decembrie. Este vorba de un cotlet de porc, gatit in stilul fripturii de vita, super aromat si fraged care este complimentat la perfectie de un piure de cartof dulce cu putin ghimbir si usturoi. Reteta originala nu are si ghimbir insa mie mi se pare ca se potriveste super bine.  O simfonie de arome placute care fac acest preparat unul dintre preferatele mele. La retetele lui Gordon Ramsay am adaugat reteta mea de mere caramelizate care face orice dish cu porc unul extraordinar.  Va recomand sa incercati si merele chiar daca pare ciudat; porcul cu mere e una dintre combinatiile clasice, asa ca nu va speriati de ideea de dulce cu sarat.

 

IMG_6712.JPG

De ce avem nevoie?

Pentru porc:

  • 2 bucati cotlet de porc cu os
  • cimbru proaspat sau uscat
  • putin unt
  • cativa catei de usturoi, nedecojiti

Cum procedam?

Condimentam cotletul simplu, cu sare si piper. Intr-o tigaie bine incinsa turnam putin ulei de masline, cand se incalzeste, adaugam cotletul. Adaugam cateii de usturoi, putin zdrobiti cu cutitul dar netaiati si nedecojiti. Punem si crengutele de cimbru. Intoarcem dupa cateva minute cotletul pe partea cealalta, dar doar daca s-a rumenit bine si are o culoare aurie. Adaugam untul si dupa ce se topeste, cu ajutorul unei linguri, turnam lichidul din tigaie peste porc. In acest fel, porcul va deveni foarte fraged. Lasam aproximativ 3-5 minute pe fiecare parte.

E foarte important, dupa ce am gatit carnea sa o lasam sa se odihneasca aproape la fel de mult timp cat a fost gatita. In modul acesta se mentine fragezimea in interior.

 

Pentru piure

De ce avem nevoie?

  • 2 cartofi dulci
  • supa de pui (cub de pui in apa fierbinte)
  • o ceapa sau salota
  • 2,3 catei usturoi
  • putin ghimbir (optional)
  • salvie (optional)

Cum procedam?

Curatam cartofii dulci si ii taiem cuburi si ii punem la fiert in supa de pui, care poate fi preparata foarte usor cu ajutorului unui cub de gaina. Cand au fiert si sunt foarte moi, ii stoarcem de supa intr-o strecuratoare.

Taiem marunt ceapa, usturoiul si ghimbir si le caramelizam in putin ulei de masline.

Adaugam cartofii peste amestecul de ceapa, usturoi si ghimbir si amestecam.

Cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi, strivim cartofii dulci pana ajung la consistenta unui piure. Se poate face acest lucru si cu o furculita. Adaugam putina salvie sau patrunjel si e gata!

Este un piure rustic, nu trebuie sa aiba consistenta unei creme.

 

Pentru merele caramelizate

De ce avem nevoie?

  • 2 mere
  • putin zahar alb sau brun (o lingurita)
  • o lingurita scortisoara
  • sucul de la o jumatate de lamaie

Cum procedam?

Taiem merele cuburi, nu e necesar sa le decojim si le adaugam intr-o cratita impreuna cu restul ingredientelor. Asteptam sa se caramelizeze, amestecand des. Merele sunt gata cand au o culoare aurie si sunt moi.

 

Simplu si gustos! Un pranz mai special care merita incercat.

IMG_6727.JPG

Pofta buna!

 

IMG_6722.JPG

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.