Christmas desert

Crinkle cookies cu cafea

Se apropie cu pasi repezi Craciunul si nu stiu de voi, dar mie parca mi-e pofta zilnic de dulciuri in orice forma in perioada asta, de la ciocolata la biscuiti si fursecuri. As face zilnic cate o reteta noua de fursecuri daca as avea timp, dar pana acum am reusit sa incerc doar reteta aceasta.

Crinkle cookies sunt niste fursecuri a caror reteta am furat-o de la americani, de aceea am si folosit unitatile lor de masura. Traditional se fac in preajma sarbatorilor, dar sunt buni oricand. Au un aspect impresionant, de “pamant in timpul secetei” dar surpriza e ca inauntru sunt fragezi, avand o textura de negresa. Sunt super draguti si merita incercati.

O sa trec si cantitatile originale, in cups. Eu mi-am cumparat de la Kitchen Shop cups si am observat ca mi-e mult mai usor sa fac deserturi care imi si ies, de pe siteuri americane. Coptul e stiinta exacta si de multe ori, fara cantar e greu sau nu ies exact la fel masuratorile. Daca tot mi-am luat cups, macar stiu o treaba. :)) Le postez in caz ca aveti si voi, sa va fie mai usor.

Eu am adaugat si o ciocolata neagra cu cafea, pentru o aroma mai interesanta. Puteti sa omiteti pasul acesta cu ciocolata sau puteti sa adaugati orice fel de ciocolata doriti.

Singurul pas ce trebuie neaparat sa nu il sariti este racitul pentru cel putin 2 ore. Aluatul o sa iasa putin mai lipicios, dar nu va ingrijorati, nu ati gresit nimic. De aceea trebuie sa stea minim 2 ore, ideal peste noapte in frigider pentru a putea fi mai usor de manevrat in bilute.

Asadar, de ce avem nevoie?

pentru cam 18 cookies, aveti nevoie de

  • 1 cup faina (cam 130 gr)
  • 1/2 cup cacao (cam 60 gr)
  • 60 ml ulei
  • 100 gr zahar (eu am pus jumatate brun jumatate alb)
  • 2 oua
  • esenta vanilie
  • un varf de sare
  • o lingurita praf de copt
  • 50 gr ciocolata neagra cu espresso
  • zahar pudra, pentru ornat

Cum procedam?

  1. Amestecam intr-un bol faina, praful de copt, sarea si pudra de cacao.
  2. Intr-un bol de mixer, mixam sau amestecam cu o lingura de lemn uleiul si zaharul pana se omogenizeaza.
  3. Adaugam treptat ouale si vanilia.
  4. Pe rand incorporam ingredientele uscate la cele lichide.
  5. Adaugam ciocolata taiata bucati.
  6. Punem aluatul in folie alimentara, incercand sa ii dam forma unei bile. Nu e neaparat sa ne si iasa, aluatul e destul de lipicios in acest punct.
  7. Punem amestecul la frigider pentru MINIM 2 ore.
  8. Preincalzim cuptorul.
  9. Dupa ce s-a racit aluatul, formam bilute. Daca se lipeste aluatul se ung mainile cu putin ulei.
  10. Bilutele de aluat se trec prin zahar pudra pana cand sunt acoperite complet.
  11. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de celelalte.
  12. Se coc pentru aproximativ 9 minute la 180 gr Celsius.

Sa luati in considerare ca se vor gati si dupa ce ies din cuptor si chiar daca par moi cand le scoateti, sa nu va lasati pacaliti si sa le ardeti, se vor intari dupa.

Asta e tot! Se bucura de ele impreuna cu prieteni, colegi sau familie si o ceasca mare de ciocolata calda! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.