Christmas desert

Fursecuri de Crăciun cu alune de pădure și ciocolată

Mie îmi plac tare mult fursecurile cu muult unt, care sunt sfărâmicioase și se topesc în gură. Mă duc direct cu gândul la filmele de Crăciun, la zilele reci cu zăpadă afară și căldura unei ciocolate calde între mâini. Mi se pare ceva tare cosy la o farfurie cu fursecuri lângă o cană de ceai.

Fursecurile astea pot să fie și cadouri minunate de Crăciun. Se fac rapid, sunt supeeer bune și par a fi din cutiile acelea cu fursecuri daneze în care se întâlnește de multe ori dezamăgirea de a găsi instrumente pentru cusut… We’ve all been there.

Secretul fursecurilor reușite stă într-un unt bun, de calitate și musai grăsime minim 82%. Puteți înlocui făina de alune cu făină de migdale/migdale măcinate iar pentru un gust mai puternic și mai aromat, puteți să coaceți voi alunele și să le măcinați.

Untul e neapărat să fie la temperatura camerei, moale, la fel și gălbenușul. Pasul acesta nu îl puteți sări. Untul trebuie să fie moale pentru a putea deveni cremos și fursecurile să fie sfărâmicioase. În caz că uitați să scoateți oul din timp, dacă îl țineți 5 minute într-un pahar cu apă caldă, ajunge la temperatura camerei.

Ciocolata iarăși trebuie să fie calitativă, de 55% cacao.

De ce ingrediente aveți nevoie pentru apx. 30 de fursecuri?

 • 200 g unt 82% moale
 • 60 g zahăr pudră
 • 170 g alune de pădure măcinate
 • 250 g făină albă sau pentru patiserie
 • un gălbenuș de ou
 • o linguriță extract de vanilie
 • 150 g ciocolată neagră pentru topit

Care sunt pașii pentru a obține cele mai fragede fursecuri de Crăciun?

 1. În mixerul planetar sau cu mixerul de mână (cu o lingură de lemn dacă vreți să faceți sport) se mixează untul până devine cremos și deschis la culoare, apx. 1:30 min.
 2. Se adaugă zahărul pudra prin sită și se amestecă din nou, până când este totul bine incorporat, pal și pufos.
 3. Se adaugă gălbenușul și extractul de vanilie și se amestecă până când se incorporează.
 4. Se adaugă în 3 pași făina de alune+făina albă. Se mixează până când este totul incorporat.
 5. Apoi, cu mâna se mai frământă puțin, doar până când aluatul este omogen și în formă de bilă.
 6. Se împarte aluatul în 2 bucați care se aplatizează în formă pătrată. Se acoperă cu folie de plastic și se pune la frigider pentru minim 30 de min.
 7. Între timp se preîncălzește cuptorul la 180g Celsius.
 8. Cu un făcăleț se întinde aluatul pe o hârtie de copt, de grosime medie. Se taie cu forme de fursecuri și se transferă pe o tavă de copt.
 9. Se coace la 180-190 g Celsius timp de 8-10 minute, în funcție de dimensiunea fursecurilor, până când doar marginile devin puțin aurii. Se vor găti și după.
 10. Se topește ciocolată la bain-marie. Se pun pe foc într-o cratiță apă pe fundul acesteia și se pune un bol de sticlă deasupra, făra a atinge apa. Se pune ciocolata în bol și se topește până devine strălucitoare.
 11. După ce se răcesc fursecurile se introduc pe jumătate în ciocolată și se lasă la întărit. Cu o linguriță sau un bețișor se pot crea dungi de ciocolată, în funcție de preferințe.

Perfect Christmas gift, dacă rezistă până a doua zi, dacă nu, aveți o rețeta de Crăciun gata de a fi încercată de multe ori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.