Cina

Gulaș de porc ca la ceaun – rețetă tradițională (cu cartofi și găluște)

Rețeta de gulaș de porc e printre preferatele mele, cu carne fragedă ce se topește în gură, sos foarte aromat, cartofi fierți și găluște care absorb sosul.

În doar câteva ore obțineți un gulaș ca la ceaun, cu aromă de fum. Eu sincer folosesc și pasta de gulaș din comerț, se găsește în toate magazinele și îmi place mult gustul și aromă pe care i-o oferă. Un gulaș trebuie să fie și puțin picant așa că adaug și ardei iuți tocați sau pastă de ardei iuți.

Găluștele sunt opționale dar mi se pare că sunt perfecte în gulaș, au textura ca niște paste mai tari și absorb sosul acela plin de gust, e delicios. Rețeta găluștelor este de pe savoriurbane.ro.

Când fac gulaș la ceaun folosesc exact aceeași rețetă și adaug apă în funcție de cum scade.

Pentru a găti gulașul pe aragaz folosesc un dutch oven, un vas de fontă. E minunat pentru astfel de tocănuri și e printre ustensilele mele preferate pe care le am în bucătărie, fix ca la ceaun iese.

Timpul de gătire diferă mereu și diferă și în funcție de consistența pe care o doriți. Mie îmi place să fie consistent, nu ca o supă, e mult mai aromat așa. Așa că ajustez lichidul și timpul, dacă mi se pare prea gros în momentul în care adaug cartofii, mai adaug puțină apa, câte o cană pentru ca se va îngroșa și de la cartofi.

INGREDIENTE GULAȘ (4 PORȚII)

  • 600 g pulpă de porc tăiată bucăți
  • o lingură ulei
  • 2 ardei kapia/grași
  • o ceapă galbenă mare
  • 3 căței usturoi
  • 4 morcovi (2 tăiați rondele)
  • o bucată mică țelină
  • apx 80 g cremă gulaș (opțional dar mie mi se pare delicioasă)
  • apx 80 g pastă de ardei dulce/iute, în funcție de preferințe
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 300 ml bulion/roșii pasate
  • 400 g cartofi tăiați cubulețe nu foarte mici(cam 4-5 cartofi)
  • 2 linguri boia afumata
  • o lingurita chimen
  • 2 foi de dafin
  • condiment pentru gulaș pentru mai multă aromă
  • cimbru proaspăt/uscat
  • o lingură boia dulce/iute
  • opțional 150 ml vin roșu

MOD PREPARARE GULAȘ

  1. Se taie mărunt 2 morcovi, ceapa, ardeii și țelina.
  2. Se călește ceapa într-o lingură de ulei. Se adaugă apoi carnea și se sărează și se călește aproximativ 5 minute până prinde puțină culoare.
  3. Se adaugă morcovii, ardei și țelina și se sărează. Se gătesc aproximativ 5 minute împreună cu carnea. Se adaugă și usturoiul mărunțit.
  4. Se adaugă condimentele, 2 linguri de boia afumată, piper, cimbru, un plic de condimente de gulaș dacă găsiți (sau pentru carne de porc), o lingură de semințe de chimen, o lingură paprika dulce. Se amestecă cu grijă pentru a nu se arde paprika.
  5. Se adaugă pasta de roșii, crema de gulaș si pasta de ardei dulce/iute, se amestecă bine și se adaugă 150 ml de vin roșu, bulionul și aproximativ 1 l de apă cât să acopere tot. Se adaugă foile de dafin. Dacă scade prea mult, se completează cu câte o cană sau cu vin roșu. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic aproximativ 2h (2h30 pentru 8 porții). În funcție de cum scade.
  6. În ultimele 30 de minute se adaugă cartofii și morcovii tăiați rondele. Se gustă și se condimentează, se mai adaugă sare, dacă e nevoie.
  7. În ultimele 15 minute se adaugă și galuștele.
  8. Se presară pătrunjel proaspăt și se servește după ce s-a răcit puțin. A doua zi e și mai bun.

REȚETĂ GĂLUȘTE GULAȘ – CSIPETKE:

după cum am spus, rețeta o am de pe savoriurbane.ro, ies foarte bune și nu am simțit nevoia să modific nimic la ele. Eu folosesc făină de paste ca să aibă o textură mai interesantă, puțin mai fermă.

INGREDIENTE (4 porții)

  • 80g făină
  • 1 ou
  • o linguriță sare

MOD PREPARARE:

  1. Se bate un ou cu furculița, se adaugă sarea și apoi se adaugă treptat făina. Se amestecă cu furculița iar apoi se frământa cu mâna până se obține un aluat compact și elastic.
  2. Se iau 3-4 bucăți din aluat și se formează cu mâna bastonașe lungi. Se taie apoi pe o suprafața presărată cu făină bucăți mici, de aproximativ 1 cm. Se amestecă cu făină pentru a nu se lipi și se țin pe o tavă până când sunt gata de a fi folosite.
  3. Fierb în aproximativ 15 min.

Poftă bună!

Nu-s multe lucruri mai bune decât rețeta asta, te încălzește și pe dinăuntru, mai ales când iei cu pită sosul rămas. 🙂

2 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.