Cina

Iahnie de fasole

O rețetă pentru ziua de 1 decembrie, când vă simțiți patrioți sau atunci când pur și simplu aveți chef de ceva tradițional, rapid și super gustos.

Eu una sunt mare fan fasole. Mi se pare o sursă de proteină delicioasă, cu o textură ideală, puțin crocantă dar și cremoasă așa că de multe ori mă găsesc în situația în care mi-e poftă de o ciorbă bună sau de o iahnie. Așa s-a născut și rețeta asta. Nu e nimic sofisticat, e doar o mâncare simplă și ieftină. Dar totuși, asta nu înseamnă că mâncare de genul e lipsită de gust sau mai puțin blog worthy, să zicem așa.

Pentru o variantă de post puteți să omiteți carnea, sau puteți să o înlocuiți cu ce cărnuri aveți prin casă. Se potrivește la fel de bine cu ciolan, costiță sau cârnâciori prăjiți. Gustul este unul bogat, dulceag și perfect pentru serile reci de iarnă. Mai mult decât atât, nu prea aveți mult de lucru, fiind gata în mai puțin de o oră, din care 40-45 de minute stă la fiert. Așa că,

De ce avem nevoie?

Pentru apx. 4 porții

  • o ceapă galbenă
  • un morcov
  • un ardei roșu gras
  • 3 căței usturoi
  • 50 gr pastă de roșii
  • 300 ml pasatta de roșii
  • 500 ml supă de vită/legume/cub de vită+apă
  • 2 conserve fasole cu bob mare
  • 250 gr șuncă din piept de porc/altă carne după preferințe
  • sare, piper, paprika, foi de dafin

Cum procedăm?

  1. Tăiem legumele mărunt și carnea cubulețe mai groase.
  2. În puțin ulei de măsline călim bucățelele de carne până când devin crispy. Apoi le scoatem pe o farfurie.
  3. În aceeași cratiță, călim ceapa, apoi adaugăm morcovul și ardeiul iar la final usturoiul.
  4. Adaugăm pasta de roșii și pasatta și amestecăm.
  5. Adaugăm apoi supa și las să dea în clocot cam 5-10 minute.
  6. Adăugam fasolea care a fost spălata anterior.
  7. Condimentăm cu piper, paprika și adăugam 3 foi de dafin.
  8. Punem un capac și lăsăm să fiarba la foc mic cam 40 minute, amestecând din când în când și verificând consistența.
  9. După ce a scăzut puțin adaugăm înapoi carnea, gustăm și adaugăm acum sarea, dupa gust. Am adaugat sarea abia acum deoarece baconul era destul de sărat și nu știam câtă sare sa adaug.
  10. Las să fiarba până ajunge la consistența dorită.
  11. Servim cu murături și pâine prăjită.

Asta e tot!

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.