mic dejun

Omletă spaniolă cu cartofi – tortilla spaniolă, rețetă tradițională

Omleta spaniolă cu cartofi, spanish tortilla, e o rețetă simplă ce conține doar cartofi, ulei de măsline, ouă și ceapă. Ceapa este caramelizată și capătă un gust tare dulce iar cartofii se gătesc încet până sunt moi.

Există mai multe variante, cu interiorul moale ca o cremă sau mai tare. Eu prefer varianta cu ouăle gătite complet, îmi place mai mult textura aceasta.

E o rețetă de mic dejun de ocazie, pe cât de simplu pe atât de bun. Poate fi pregătit și înainte și servit la temperatura camerei, ca tapas. De obicei mănânc cu bacon și salata, la micul dejun de weekend.

Veți avea nevoie de mult ulei de măsline dar mare parte din acesta este refolosibil. Uleiul capătă un gust dulceag și poate fi refolosit de mai multe ori.

Rețeta pe care o folosesc eu este de la Omar Allibhoy.

Ingredientele sunt pentru o omletă de 2 persoane. Eu folosesc o tigaie de fontă cu diametrul de 20 de cm. Folosesc o tigaie mai mică dar dacă vă place într-un strat mai subțire, puteți folosi și o tigaie mai lată.

Ingredientă omletă spaniolă: (2 persoane)

 • 500 ml ulei de măsline extravirgin
 • o ceapă galbenă mare
 • 3 cartofi medii cerați (genul pentru copt, fiert merg perfect aici dar puteți folosi orice cartofi)
 • 4 ouă

Mod de preparare:

 1. Tăiați cartofii în jumătate, apoi din nou pe lungime. Tăiați cartofii în bucăți aproximativ dreptunghiulare de aproximativ 3mm. Nu trebuie să fie foarte subțiri astfel încât să se vadă prin ei, dar nici groși.
 2. Într-o tigaie fierbinte (de fontă sau care nu se lipește) se toarnă aproximativ 500 de ml de ulei de măsline extravirgin. (Uleiul se va refolosi)
 3. Cât timp se încălzește uleiul, se taie felii ceapa. Se adaugă în uleiul fierbinte. Se lasă aproximativ 2 min.
 4. Adăugați cartofii în ulei și amestecați bine. Cartofii trebuie să fie acoperiți de ulei. Se lasă aproximativ 10-15 min la foc mare până ceapa este caramelizată iar cartofii sunt gătiți și au o culoare aurie în unele părți. Amestecați de 2-3 ori.
 5. Spargeți ouăle într-un bol. Adăugați amestecul de cartofi și ceapă, fără uleiul în care au fost prăjiți. Adăugați un praf de sare.
 6. Amestecați amestecul de ouă cu cartofi cu ajutorul unei lingure de lemn. Acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați să se odihnească aproximativ 15 minute.
 7. După cele 15 min, amestecul nu va mai fi la fel de umed.
 8. Adăugați amestecul într-o tigaie la foc mare și gătiți timp de 1 minut. Dați focul mai încet și mai lăsați 2 minute.
 9. Răsturnați tortilla pentru a fi gătită și pe partea cealaltă. Scoateți o farfurie cu diametrul mai mare decât tigaia, puneți-o pe tigaie și răsturnați omletă în farfurie. Puneți-o din nou pe partea negătită în aceeași tigaie.
 10. Gătiți la foc mare timp de un minut iar apoi 2-3 minute la foc mic. Verificați dacă este gătită cu ajutorul unei furculițe sau scobitori.
 11. Repetați răsturnarea într-o farfurie. Și enjoy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.