E un fapt bine cunoscut ca deserturile sunt o stiinta precisa. Tocmai de aceea, desi sunt un mare fan desert, de foarte putine ori pot sa spun ca imi ies; mai ales cele la cuptor care necesita o anumita temperatura si precizie in masurarea ingredientelor. Desi sunt clar o amatoare in bucataria dulce, aceasta reteta de pavlova, care e o bezea cu cacao imi iese de fiecare data si reprezinta combinatia perfecta de dulce acrisor.
De ce ai nevoie?
- 6 albusuri mari
- 300 de grame de zahar
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita otet balsamic
- 50 de grame de ciocolata neagra
- 500 de ml smantana pentru frisca
- 250 gr fructe de padure
Cum procedezi?
Incalzeste cuptorul pe treapta cea mai ridicata in timp ce pregatesti o tava rotunda (eu am folosit una detasabila, e mult mai eficient) punand hartie de copt.
Cu ajutorul unui mixer bate albusurile de oua pana cand capata o consistenta relativ solida, putandu-se forma varfuri. Albusurile trebuie sa fie suficient de tari incat sa ramana in forma in care le pui. Incorporeaza treptat zaharul pana cand amestecul devine stralucitor si solid. Adauga cacaoa, lingurita de otet balsamic si ciocolata taiata fin si amesteca cu grija totul pana se incorporeaza. Muta amestecul in tava avand grija sa fie uniform. Pune tava in cuptor si redu instant temperatura, pe a doua treapta, sau undeva la 150 de grade Celsius. Prajitura are nevoie de un timp de coacere de aproximat o ora, o ora si 15. In acest timp se va umfla si va crapa, creand impresia de pamant in seceta. Daca se lasa, nu va speriati, deoarece inauntru va fi moale oricum. Cand e gata, prajitura e crocanta pe margini dar o data atinsa in mjiloc ar trebui sa aiba consistenta unei negrese proaspat scoasa din cuptor. Opreste cuptorul si lasa sa se raceasca bezeaua.
Cand e gata de servit si e complet racita, amesteca smantana pentru frisca si toarn-o deasupra bezelei impreuna cu fructele de padure. Eu am folosit congelate. Rade putina ciocolata neagra pentru un aspect impresionant si gata, numai buna de servit!
Combinatia de dulce si acrisor, exteriorul crocant si interiorul moale si bogat fac acest desert o placere cu care puteti impresiona persoanele dragi.