Cina

Pui mediteranean de toamna

Ce imi place mult la reteta asta e faptul ca practic, nici nu ai nevoie de reteta, ci doar de o inspiratie. Puteti renunta la orice leguma, adauga altele, inlocuiti mustarul sau scoate-ti-l complet si tot nu aveti cum sa dati gres.

Daca decideti sa o gatiti cum am facut-o eu, nici nu trebuie sa respectati cantitatile. Puneti dupa ochi si ceva bun tot iese. Rezultatul e fantastic! Carnea iese frageda iar cartofii sunt gatiti in sucurile puiului si absorb intr-un final toate aromele din tava. Rosiile si ceapa se caramelizeaza si devin ca un confit care da o nota dulce preparatului. E bun si usor de pregatit si veti umple bucataria cu arome meditareneene.

De ce aveti nevoie pentru puiul mediteranean?

pentru 2 portii

  • 4 pulpe de pui
  • ulei de masline
  • o lingura de mustar
  • suc de la o lamaie
  • 2 linguri otet balsamic sau otet de vin rosu
  • 3-4 catei de usturoi
  • sare, piper, paprika afumata, cayenne sau chili flakes, oregano
  • 5-6 cartofi noi mai mici
  • jumatate de zucchini
  • o ceapa rosie
  • 6 rosii cherry
  • cateva masline
  • feta
  • rozmarin proaspat

Cum se procedeaza?

  1. Se pregateste marinada pentru pui. Se amesteca intr-un 2 linguri ulei de masline cu o lingura de mustar, sucul de lamaie si otetul balsamic.
  2. Se adauga puiul in bol si se condimenteaza cu sare, piper, oregano, paprika afumata si piper cayenne. Se amesteca bine cu marinada pana cand tot puiul este acoperit. Se adauga 4 catei de usturoi zdrobiti. Se puna la frigider pentru minim 30 de min sau peste noapte.
  3. Se spala si taie in 4 cartofii. Nu se curata de coaja. Se taie un zucchini rondele, rosiile cherry in patrimi, ceapa bucati.
  4. Intr-un bol se adauga legumele si masline, se stropesc cu ulei de masline, sare, piper, rozmarin, oregano, busuioc.
  5. Intr-o tava se aseaza legumele iar puiul se pune deasupra. Eu am pus cartofii sub pui ca sa prinda toata grasimea.
  6. Se pune tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
  7. Dupa 20 de minute se invarte puiul si legumele pentru a se gati uniform.
  8. La sfarsit, dati 5 minute caldura de deasupra, optional. Timpul poate varia de la cuptor la cuptor. Cand puiul are o crusta aurie iar cartofii sunt crocanti, e gata.

Asta este tot! Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.