Ce imi place mult la reteta asta e faptul ca practic, nici nu ai nevoie de reteta, ci doar de o inspiratie. Puteti renunta la orice leguma, adauga altele, inlocuiti mustarul sau scoate-ti-l complet si tot nu aveti cum sa dati gres.

Daca decideti sa o gatiti cum am facut-o eu, nici nu trebuie sa respectati cantitatile. Puneti dupa ochi si ceva bun tot iese. Rezultatul e fantastic! Carnea iese frageda iar cartofii sunt gatiti in sucurile puiului si absorb intr-un final toate aromele din tava. Rosiile si ceapa se caramelizeaza si devin ca un confit care da o nota dulce preparatului. E bun si usor de pregatit si veti umple bucataria cu arome meditareneene.

De ce aveti nevoie pentru puiul mediteranean?
pentru 2 portii
- 4 pulpe de pui
- ulei de masline
- o lingura de mustar
- suc de la o lamaie
- 2 linguri otet balsamic sau otet de vin rosu
- 3-4 catei de usturoi
- sare, piper, paprika afumata, cayenne sau chili flakes, oregano
- 5-6 cartofi noi mai mici
- jumatate de zucchini
- o ceapa rosie
- 6 rosii cherry
- cateva masline
- feta
- rozmarin proaspat
Cum se procedeaza?
- Se pregateste marinada pentru pui. Se amesteca intr-un 2 linguri ulei de masline cu o lingura de mustar, sucul de lamaie si otetul balsamic.
- Se adauga puiul in bol si se condimenteaza cu sare, piper, oregano, paprika afumata si piper cayenne. Se amesteca bine cu marinada pana cand tot puiul este acoperit. Se adauga 4 catei de usturoi zdrobiti. Se puna la frigider pentru minim 30 de min sau peste noapte.
- Se spala si taie in 4 cartofii. Nu se curata de coaja. Se taie un zucchini rondele, rosiile cherry in patrimi, ceapa bucati.
- Intr-un bol se adauga legumele si masline, se stropesc cu ulei de masline, sare, piper, rozmarin, oregano, busuioc.
- Intr-o tava se aseaza legumele iar puiul se pune deasupra. Eu am pus cartofii sub pui ca sa prinda toata grasimea.
- Se pune tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru aproximativ 40 de minute.
- Dupa 20 de minute se invarte puiul si legumele pentru a se gati uniform.
- La sfarsit, dati 5 minute caldura de deasupra, optional. Timpul poate varia de la cuptor la cuptor. Cand puiul are o crusta aurie iar cartofii sunt crocanti, e gata.
Asta este tot! Pofta buna!
