Garnituri

Roti – lipii fără drojdie

În contextul în care drodjia reprezintă un lux, multă lume, cei mai puțin norocoși, se îndreaptă către rețetele de panificație fără drojdie. Eu sunt înnebunită după lipii, de la cele indiene la cele meediteranene sau arabe. Sunt atât de ușor de făcut încât le poate face oricine în casă, de obicei nu au nevoie de mult timp de dospit, necesită puține ingrediente și pot să ridice nivelul oricărui preparat.

Acest tip de lipii indiene le servesc de obicei cu diverse curry-uri și sunt cele pe care le fac cel mai des. Pot fi folosit și în wrapuri, fiind moi și maleabile.

Așadar, de ce avem nevoie?

pentru 6 lipii

  • 230 gr faină
  • 140 ml apă călduță
  • o lingură ulei de măsline
  • sare

Cum procedăm?

  1. Într-un bol se amestecă toate ingredientele și se folosește o lingură de lemn pentru a se omogeniza compoziția.
  2. Se scoate pe o suprafața unsă cu făină și se frământă puțin, până când aluatul devine o bilă solidă. Nu durează mult.
  3. Bila de aluat se înfășoară în folie alimentară și se lasă aproximativ 15 minute să se odihnească, la temperatura camerei.
  4. Se împarte în 6 bucăți și se întind pe rând bucățile, cu ajutorul unui făcăleț, pe o suprafața unsă cu făină. Aluatul e elastic și poate fi întins și mai subțire, cu mâinele, precum aluatul de pizza.
  5. Se coace câte o lipie, pe rând, într-o tigaie încălzită pe cea mai mare flacără, până face bule de aer pe o parte, după care se întoarce.
  6. Tigaia se curăță cu un șervețel de făină după fiecare lipie.

Opțional, se ung lipiile cu un amestec de unt sau ulei de măsline și usturoi feliat.

Asta e tot! Ies niște lipii aerate delicioase, numai bune pentru curry!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.