Pranz

Sandwich cu somon si ceapa caramelizata

Daca ai chef de un pranz satios dar rapid care sa iti potoleasca nevoia de “guilty food” intr-un mod sanatos, recomand cu incredere acest sandwich cu somon. Perfect pentru un pranz de vara servit alaturi de o salata simpla cu otet balsamic si lamaie si un pahar de limonada rece.

De ce ai nevoie?

  • o bucata de somon proaspat
  • o chifla cu seminte sau ciabatta
  • un avocado
  • o lamaie
  • rosii cherry
  • o ceapa galbena
  • cateva frunze de ruccola

 

Cum procedezi?

Inainte de a fi gatit, recomand sa marinezi somonul pentru cel putin 20 de minute cu ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, chilli flakes, cimbru, rozmarin, lemongrass, salvie si zahar brun, sau orice alte condimente dupa gust.

Urmeaza apoi ceapa caramelizata, care desi nu necesita mult efort, necesita ceva rabdare. Pune putin ulei sau unt intr-o tigaie dupa care adauga ceapa cand uleiul se incinge. Lasa-le sa se gateasca, amestecand ocazional, pentru apx 30 de minute sau pana cand zaharul din ceapa incepe sa se caramelizeze. Pentru un gust mai dulceag puteti adauga zahar brun. Secretul consta in timpul alocat si temperatura mica pentru ca aroma si dulceata naturala a cepei sa straluceasca.

Gateste somonul cu pielea in jos pe o plita electrica sau in tigaie cu putin ulei de masline pana cand atinge consistenta dorita si capata o culoare portocalie intensa. Ar trebui sa se innegreasca putin partea acoperita de amestecul de condimente pentru un gust mai intens. 12-15 minute ar trebui sa fie suficient pentru ca somonul sa atinga acest punct.

In timp ce somonul se gateste, taie un avocado bine copt in jumatate si cu ajutorul unei linguri extrage continutul acestuia intr-un bol. Adauga un catel de usturoi, sucul unei lamai, multa sare, piper si chilli flakes si amesteca bine, iar cu ajutorul unei furculite zdrobeste avocadoul pana atinge consistenta unui piure. Aceasta crema se poate servi si dimineata la micul dejun pe paine sau ca o gustare, insa acum o vom folosi pentru sandwich. Neutralitatea avocadoului impreuna cu lamaie ajuta sa taiem din gustul puternic al somonului.

Dupa care putem ansambla sandwichul.

Taie chifla in jumatate si prajeste-o dupa gust (desi nu e obligatoriu), unge partea de jos cu amestecul de avocado (din plin), iar cea de sus cu maioneza picanta (eu am folosit maioneza de casa cu Sriracha), adauga cateva frunze de ruccola, somonul, cateva rosii cherry presarate cu oregano, iar deasupra ceapa caramelizata si e gata.

Un pranz intreg intr-un sandwich!

Serveste cu ruccola ramasa peste care presari ulei de masline, otet balsamic si suc de lamaie, masline si rosii cherry pentru un adevarat pranz racoritor de vara.

IMG_6215

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.