desert

Strudel vienez cu mere

De mult am visat la un strudel fraged cu aluat sfărâmicios și o umplutură acrișoară de mere. Mi-am dat seama ca de fapt nu e așa greu de făcut așa că am trecut la treaba. Rețeta nu îmi aparține doar am modificat cantitatea de zahăr și am folosit o altă rețetă la umplutură. E de pe un site cu mâncare tradițională germană iar eu doar am tradus-o. Mi-a plăcut foarte mult cum a ieșit aluatul așa că am zis să vă bucurați și voi de el.

 

E minunat servit cald alături de frișcă, sos de vanilie sau înghețată de vanilie. Cel mai mare regret e că nu am avut în casă niște înghețată să mă bucur cum se cuvine de acest desert delicios.

E mult mai ușor de făcut decât pare așa că vă invit să îl încercați.

 

De ce aveți nevoie pentru strudelul cu mere?

Pentru aluat:

  • 50 g unt
  • 200 g făină
  • un praf de sare
  • 80 ml apă călduță

Pentru umplutura de mere:

  • 50 g stafide aurii
  • 2 linguri de rom (opțional). se poate înlocui cu apă caldă
  • 4 mere medii
  • 50 g zahăr
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță nucșoară (opțional)
  • 30 g migdale blanșate
  • extract de vanilie
  • 50 g nuci

Pentru asamblare:

  • 70 g unt topit
  • 30 g pesmet
  • zahăr pudră

Cum procedăm?

Aluat:

  1. Într-un mixer static sau într-un bol mare se combină untul topit, făina, sarea și apa. Se amestecă cam un minut sau de mână cam 5 minute până când se formează un aluat lucios și elastic.
  2. Se pune apă la fiert într-o oală mică. Când fierbe se aruncă apa și se șterge oala. Se adaugă hârtie de copt și se pune aluatul în tigaie. Se acoperă cu un capac și se lasă să stea 30 de minute.

Umplutura:

  1. Într-un bol se adaugă stafidele și romul și se lasă să se înmoaie cam 30 de minute. Se aruncă apoi romul sau apa călduță.
  2. Se curăță merele și se taie bucăți mici sau bastonașe. Se adaugă sucul de lămâie. Se adaugă scorțișoara, zahărul, stafidele, migdalele, nucile și extractul de vanilie. Se lasă deoparte.

 

Asamblare:

  1. Se pune pe suprafața de lucru un prosop textil curat pe care se presară făină.
  2. Se întinde aluatul cât de subțire e posibil în formă de dreptunghi. Se unge cu puțin unt topit.
  3. Cu mâinile se întinde cam până când are dimensiunea de 45×30 de cm sau până când are formă dreptunghiulară și este foarte subțire. Ar trebui să fie atât de subțire încât să fie vizibil modelul prosopului.
  4. Puneți jumătate din unt pe suprafața aluatului.
  5. Se lasă o dungă de câțiva cm și se presară apoi pesmetul pe toata suprafața aluatului și puțin zahăr pudră.
  6. Se adaugă umplutura pe partea mai scurtă a dreptunghiului, într-un colț, lasând dunga de apx 3 cm.
  7. Se împătură partea de deasupra a aluatului și de dedesupt, formând o margine iar apoi, cu ajutorul prospului se ridică aluatul din partea cu umplutura și se rulează. Puteți observa procesul dând click aici.
  8. Se transferă strudelul pe o tavă și se unge cu restul de unt.
  9. Se pune la cuptor la 180 g Celsius pentru aproximativ 40 de minute, până când are o culoare subtilă aurie.
  10. Se lasă la răcit cam 10 minute și se servește cald.

Partea cea mai complicată de explicat este rulatul strudelului. Va las aici un link pe care il puteti accesa pentru a vedea cum se ruleaza.

 

Poftă bună!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.