desert

Tartă cu pere, ciocolată și frangipane

Am înscris rețeta aceasta de tartă cu pere și frangipane pentru concursul de la Dr. Oetker așa că pentru aluat am folosit mixul pentru tarte. Recunosc că am fost puțin reticientă la început și de obicei încerc să evit produsele gata preparate sau chestiile la plic. Totuși, acest mix conține doar făină, sare, zahăr și aromă de vanile și e super util atunci când nu avem cântar, fiind deja cântărite ingredientele. Mai trebuie adăugat doar niște unt și ouă și avem aluat de tartă.

Dacă preferați să faceți voi aluatul de la zero, cum prefer și eu de obicei cred că ar ieși la fel de bun.

Umplutura este delicioasă, nu foarte dulce și un adevărat hit pentru iubitorii de marțipan. Dacă nu sunteți fan să știți că la frangipane gustul de migdale nu e atât de puternic, e mai mult o aromă subtilă dar minunată. Perele și ciocolată, o combinație clasică, așa că nu are cum să nu vă placă umplutura.

De ce avem nevoie?

Pentru blat:

 • 1 mix Dr. Oetker pentru tarte
 • 150 gr unt rece
 • 1 ou

Pentru umplutură:

 • 100 gr ciocolată neagră
 • 150 unt
 • 120 gr zahăr alb
 • 150 gr migdale măcinate sau făină de migdale
 • 50 gr faină cu agent de creștere (47 gr faină+3 gr praf de copt)
 • 3 ouă
 • 1 lingură suc de lămâie
 • 4 pere
 • opțional: fulgi de migdale

Cum procedăm?

Eu am pregătit aluatul conform instrucțiunilor de pe plic. Am mai adăugat unt de la frigider și un ou și am frământat până a devenit un aluat. Puteți pregăti aluatul cum doriți, important e să îl lăsați să se răcească.

Dupa ce am format o bilă de aluat l-am înfășurat în folie alimentară și l-am pus la frigider pentru o oră. Trebuie lăsat la rece minim 30 de min. Dacă lăsăm aluatul la răcit dăm timp glutenului să se dezvolte fiind astfel mai ușor de rulat și nu se va micșora și retrage în timpul coacerii.

După ce am scos din frigider bila de aluat, l-am rulat și l-am aranjat frumos într-o tavă de tartă. L-am înțepat cu furculița pe fund și l-am pus din nou la frigider pentru 30 de minute, sau 10-15 min la congelator.

Am copt aluatul gol aproximativ 30 de minute la 180 grade Celsius până când a fost gătit complet. L-am acoperit cu greutăți pentru copt, ale mele fiind niște boabe de fasole. Puteți folosi orez, năut sau alte tipuri de leguminoase uscate dacă nu aveți greutăți pentru copt. Nu uitați să le puneți peste o hârtie de copt că să nu se coacă în aluat.

Pentru cremă:

 1. Se topește ciocolata la bain-marie, într-un bol, deasupra unei cratițe cu apă.
 2. În alt bol se adaugă untul, de preferat moale, zahărul, migdalele, făina și ouăle și se amestecă cu mixerul electric sau cu lingura de lemn până devine omogenă compoziția și are o textură pufoasă.
 3. Se adaugă compoziția în aluatul copt și răcit și se egalează.
 4. Se adaugă ciocolata topită deasupra și cu un băț pentru frigărui se pot realiza diverse modele de tipul marmurei.
 5. Perele se curăță de cotor și de coajă și se taie în sferturi. Se adaugă sucul de lămâie peste acestea ca să nu se oxideze apoi se aranjează deasupra umpluturii după bunul plac.
 6. Tarta se introduce în cuptorul preîncălzit la 180-200 gr Celsius pentru încă 30 de minute. Dacă observați că marginile aluatului se ard, puteți să le acoperiți cu folie de aluminiu.
 7. Cu 10 minute înainte să fie gata se pot presără fulgi de migdale deasupra.
 8. Tarta este gata când are o culoare maro-aurie și trece textul scobitorii.

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.