desert

Tort cu ciocolată, portocale și migdale – gluten free

Tortul-prăjitură de azi e foarte rapid de făcut, are puține ingrediente, e fără făină și e bun de mori! A ajuns rapid prăjitura mea preferată, e densă dar aerată, ciocolătoasă și c un gust subtil de portocale și are o textură plăcută. E de încercat!

Aveți nevoie de fulgi de migdale blanșate, eu le cumpăr mereu de la Lidl cu 5 lei punga de 250 de g. Mi se pare un preț foarte bun, comparativ cu prețul piperat al făinii de migdale. Dacă aveți un blender sau robot de bucătărie, adăugați migdalele în blender și vă faceți voi făina. Dacă nu aveți, înlocuiți fulgii cu făină de migdale.

De ce ingrediente aveți nevoie?

12 porții

  • 180g fulgi de migdale
  • 100 g zahăr
  • 6 ouă, separat gălbenușul de albuș
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • coaja de la o portocală
  • 185 g unt
  • 185 g ciocolată neagră, dintre care una cu espresso sau 185 g ciocolată neagră și 2 lingurițe cafea instant
  • opțional: lichior de portocale

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați?

  1. Se preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Se tapetează o tava de 23 cm cu hârtie de copt sau unt și făină.
  2. În robotul de bucătărie se adaugă migdalele împreună cu o linguriță de zahăr și se procesează până când sunt mărunțite fin.
  3. Se bat cu mixerul zahărul (toate cantitatea în afara de 2 linguri) împreună cu 6 gălbenușuri, vanilia, lichiorul și coaja de portocale până când devine un amestec cremos și mai gros.
  4. La foc mic se topește untul. Se ia de pe foc și se adaugă ciocolata taiată. Se lasă 2-3 minute să se topească ciocolată și se amestecă.
  5. Într-un bol se bat albușurile până devin spumă, apx. 1 min. Se adaugă apoi treptat cele 2 linguri de zahăr până când bezeaua devine mai fermă și strălucitoare.
  6. Se adaugă ciocolata la amestecul de ou, se amestecă. Se adaugă apoi migdalele și se amestecă până se incorporează.
  7. Se adaugă albușurile cu o spatulă, treptat, cu mișcări ușoare de folding pentru a nu scoate aerul din albușuri.
  8. Când amestecul este omogen, se transferă în tavă.
  9. Se coace apx 50 de min la 190C. Când e gata, centrul va fi ferm la atingere și suprafața puțin crăpată.

Puteți servi călduț, cu înghețată sau rece la cafea. E incredibil de gustos!

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.