Am vrut de ceva vreme să încerc să fac un tort. Ce altă perioadă mai bună se experimentez cu rețetele decât acum, când sunt blocată în casă? O să vi se pară lungă postarea dar nu vorbesc doar bălării, sunt și sfaturi importante pentru reușita acestei rețete super simple, deci citiți vă rog și postarea. 🙂
Am tot căutat rețete iar asta s-a născut dintr-un experiment, din fericire reușit. Am încercat să găsesc o metodă cât mai simplă din care să iasă un tort bun și mi se pare că am reușit. E o rețetă pentru care nu aveți nevoie de tot felul de instrumente dichisite sau de ingrediente speciale. Nici măcar nu aveți nevoie de mai multe tăvi. O tavă rotundă cu fund detașabil și un bol mare în care să amestecați ingredientele sunt singurele de care aveți nevoie pentru acest tort minunat.
Tava pe care am folosit-o are diametrul de 26 de cm deci aveți grijă la dimensiunile tăvii. Dacă aveți o tavă cu diametrul mai mic e suficient să faceți un singur blat pe care să îl tăiați în jumătate.
Rețeta cere lapte sau lapte bătut. Eu am folosit lapte în care am pus 2 lingurițe de oțet și a ieșit super. Dacă vreți să încercați cu lapte bătut cred că ar ieși mult mai pufos.
În această rețetă, uleiul nu poate fi înlocuit cu unt.
Ganache-ul de ciocolată cu care am învelit tortul l-am făcut folosind 3 ciocolate de la Heidi, 2 dintre ele fiind cu chili. Mi s-a părut ca ciocolata cu chili a dat un gust mult mai interesant preparatului, fără să fie picantă sau o aromă prea puternică. A fost o adiție interesantă însă dacă vreți, puteți să omiteți și să folosiți ciocolată simplă.
După cum se poate observa în poze, blatul are două culori diferite. Nu e un lucru intenționat dar am rămas fără cacao în timp ce făceam al doilea aluat așa că nu are o culoare așa de densă ca primul. :))
Există totuși o diferență între cele doua blaturi. Am vrut să mă joc puțin cu texturile așa că primul este mai pufos, pe când al doilea este mai dens, mai fudgey. Am făcut acest lucru folosind mai puțin praf de copt și bicarbonat de sodiu la al doilea aluat. E opțional, însă mi-a plăcut mult combinația. Dacă vreți să încercați și voi așa, puneți doar jumătate de linguriță de praf de copt și o linguriță de bicarbonat de sodiu.
Trebuie să vă spun că amestecul este destul de lichid, deci nu vă speriați.
Tortul cere și cafea. Dacă nu sunteți fani cafea, nu vă îngrijorați, nu o să simțiți gustul. Cafeaua face aroma de ciocolată să se simte mai puternic și să fie mai profundă, deci nu săriți acest pas, este important și pentru textură.
În ceea ce privește blaturile, eu le-am copt în aceeași tavă. Am copt unul, l-am scos la răcit pe un fund de lemn și am și pus al doilea în tavă. Lasați-l să se răcească puțin înainte să încercați să îl scoateți din formă.
Este posibil ca ganache-ul vostru de ciocolată să vi se pară prea lichid. Acesta trebuie să se răcească complet ca să se întărească, așa că trebuie să îl tineți în frigider minim ora, o oră jumătate înainte să îil folosiți. Puteți să începeți cu el sau să îl băgați 1o-15 minute la congelator, dacă nu aveți răbdare. Dacă iese prea gros, adăugați mai multă smântână, dacă e prea subțire, mai multă ciocolată. Cât va fi cald, va fi mult mai lichid. O să se întărească mult cu cât stă mai mult la rece.
Așadar, de ce ingrediente aveți nevoie pentru tortul cu ciocolată?
Ingredientele sunt pentru 1 blat – o să aveți nevoie de două.
- 200 gr făină
- 90 gr zahăr alb
- 50 g cacao
- 1 linguriță jumătate de praf de copt
- 1 linguriță jumătate bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță sare
- 80 g ulei de floarea soarelui sau alt ulei fără gust
- 1 ou mare
- extract de vanilie
- 190 ml lapte cu 2 lingurițe de oțet sau 190 ml lapte bătut
- 190 ml cafea tare sau apă fierbinte cu 2 lingurițe cafea instant
Pentru cremă:
- 550 g fructe de pădure congelate (sau proaspete)
- 55 grame amidon de porumb
- 70 ml apă
- 75 g zahăr
- suc de lămâie
Pentru ganache:
- 210 g ciocolată neagră ( eu am folosit 160 g Heidi cu Chili – adică 2 și 50 g ciocolată neagră)
- 210 ml smântână lichidă – min. 30% sau smântână pentru frișcă
Cum procedăm?
Pentru blat:
- Se preîncălzește cuptorul la 180 g.
- Se amestecă într-un bol făina, zahărul, sarea, pudra de cacao, bicarbonatul și praful de copt.
- Se adaugă oul, laptele, extractul de vanilie și uleiul și se amestecă bine.
- Se adaugă cafeaua și se amestecă.
- Se toarnă amestecul în tava unsă cu puțin ulei sau acoperită cu folie de copt.
- Se pune în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
- Se lasă să se răcească complet. Eu l-am lăsat pe un fund de lemn, afară.
Pentru ganache:
- Se încălzește smântâna lichidă. Fiți atenți să nu fiarbă.
- Ciocolata se rupe în bucățele și se adaugă smântâna fierbinte peste ea, într-un bol.
- Se lasă un minut să se topească, apoi se amestecă bine până când devine lucioasă și fină.
- Se acoperă cu folie de plastic și se pune în frigider pentru o oră, sau în congelator pentru 15 minute.
- Consistența pe care trebuie să o aibă în final e ca de Nutella. Să fie ușor de întins.
Pentru cremă:
- Se adaugă fructele congelate într-un vas, la foc mediu. Se amestecă până când lasă lichid.
- Se adaugă zahărul și se lasă la fiert cam 5-7 minute.
- Din cei 70 de ml de apă șe face un amestec împreună cu amidonul și se adaugă la amestecul de fructe. Amestecul trebuie să se îngroașe instant. Se amestecă încontinuu. Dacă vi se pare prea lichid, mai adăugați amidon. Dacă e prea solid, mai adăugați apă.
- Se mai lasă un minut-două la fiert, apoi se ia de pe foc
- Se adaugă sucul de lămâie.
- Se lasă la răcit până se întărește și se răcește complet.
ASAMBLAREA:
- Primului blat îi se taie partea de deasupra, astfel cât să fie o suprafață dreaptă.
- Se adaugă crema de fructe de pădure peste blat și se nivelează cu o spatulă sau cu un cuțit de bucătărie cu lama neascuțită.
- Se adaugă cel de-al doilea blat peste. Nu mai trebuie tăiată partea care nu e egală decât dacă doriți din motive de aspect.
- Când se răcește ganache-ul se pune deasupra tortului într-o cantitate mare și se întinde pe marginile tortului tot cu ajutorul unei spatule drepte sau al unui cuțit, fără lamă, cum se găsesc în seturile de tacâmuri.
- Se întinde pe tort și se lasă la răcit, din nou, până când se întărește ciocolata. Cam 30 minute. Eu l-am lăsat afară.
Asta este tot. Pare mult, dar merge repede și nu sunt pași foarte grei. Mie mi-a plăcut foarte mult tortul, sper să vă placă și vouă la fel de mult. Aștept părerile dacă încercați.
Poftă bună!